гр.София, ул.Ген.Михаил Савов №22

0888412974 / 0886173350 info@fiat-alfa.net

Видове автомобилни гуми

Разлика между грайферите на гумите.

Състоянието и качеството на гумите на едно пътно превозно средство е от изключително значение за безопасността на водача. Често гумите биват подценявани, но това определено не е правилно! А защо, ще разберете след като прочетете тази статия, която описва видовете автомобилни гуми.

Според сезона и условията на експлотация гумите основно се делят на три групи: летни, зимни и всесезонни.

ЛЕТНИ ГУМИ

Летните гуми са предназначени за по-високи температури и по-нагорещена настилка. Максимално ефективни и еластични са на топло време, тъй като са изградени от по-твърди материали. Макар и странно за някои, летните гуми се представят по-добре на мокра настилка, отколкото зимните, а това е така заради дълбоките им канали с остри ръбове.
Много хора си задават въпроса: „Защо не трябва да караме с летни гуми зимата? “. Това е така, защото на студено време лятната гума губи качествата си, тя става прекалено твърда и сцеплението с пътната настилка драстично намалява. Освен това шарката на летните гуми не е пригодена за придвижване върху сняг. Важно е да знаете, че не е нужно температурите да паднат под 0 градуса, за да загуби лятната гума своите качества. Дори при 5-6 градуса лятната гума не се представя особено добре на пътя. Затова ние ви препоръчваме винаги да сменяте гумите си редовно. По този начин ще може да се чувствате по-сигурно докато шофирате.

ЗИМНИ ГУМИ

За разлика от летните гуми, зимните гуми са изградени от по-меки смеси. Това ги прави устойчиви и еластични дори и при много студено време. Грайферът им също е по-различно устроен. Той  е изграден от многобройни ламели „захапващи“ снега, а това допринася за твърд контакт с настилката. Всичко това ви осигурява добро сцепление на пътя през зимния сезон. Както вече споменахме, през зимата определено е опасно да се кара с летни гуми. Често срещана ситуация в България е много от шофьорите да карат целогодишно със зимни гуми, тъй като смятат, че това е напълно безопасно. Това обаче съвсем не е правилна практика. Поради високите температури през лятото, зимната гума започва да става твърде мека. Това води до по-лошото и представяне на пътя – по-лошо сцепление и съответно спирачният път на автомобила става по-дълъг. Това важи най-вече в случаите с мокра настилка и аквапланинг. Както сигурно се досетихте, това не е всичко – независимо от по-лошото сцепление, разходът на автомобила се повишава. За да удължите експлотационния срок на гумите си е нужна редовна смяна, а гумите до следващия сезон може да държите в нашия хотел за гуми. 

Клипът показва държанието на гумите в различни условия, т.е описаното до тук.

ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ

Всесезонните гуми са компромисен вариант, но определено не ги препоръчваме. С тях може да се придвижвате както на студено, така и на топло време. Трудно е обаче да се постигне максимална ефективност и еластичност за една гума едновременно при -20 и при +35 градуса, именно затова не са най-добрия избор за климатичните условия в България.

Разлика между грайферите на гумите.

Освен според сезона, гумите се различават също и според вида на протектора.

СИМЕТРИЧНИ ГУМИ

Тези гуми имат посока (“Rotation”), тя е показана със стрелка върху гумата и трябва да съвпада с посоката на движение на пътното превозно средство (напред). Зимните гуми най-често са симетрични.

АСИМЕТРИЧНИ ГУМИ

Тези гуми се монтират с подходяща страна навътре и съответно навън спрямо борда на автомобила. Страните са отбелязани с думите „Side Facing Inwards, Inside“ (навътре) и „Side Facing Outwards, Outside“ (навън).

КОМБИНИРАНИ

Тези гуми са едновременно симетрични и асиметрични. Следователно те се монтират както с посока, така и с подходяща страна навън или навътре.

 

Разлика между протекторите на различните гуми.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.